• Incluziune pe BUNE
  • contact@incluziunepebune.ro

Diversitatea – de la concept la fapte

La Incluziune pe BUNE transformăm discuțiile despre diversitate, echitate și incluziune în acțiuni concrete care produc schimbare PE BUNE. Ne angajăm să susținem comunitățile vulnerabile și să încurajăm dialogul deschis și sincer, care să conducă la schimbări reale și de durată în societate. După ce ne-am implicat timp de mai mulți ani în proiecte de diversitate, echitate și incluziune, am devenit oficial o organizație în 2022 și am lansat, la Timișoara, seria de evenimente anuale „Inclusion for Real – Best Practices”, prin care ne-am propus să abordăm temele dificile, să purtăm discuții pragmatice despre provocări, soluții și așteptările comunității și să găsim împreună soluții concrete cu care să generăm schimbări reale.

Împreună, pentru respect, empatie și echitate

Respectul, solidaritatea, empatia, echitatea și tratamentul egal și nediscriminatoriu pentru toți stau la baza tuturor inițiativelor noastre. Știm că, deși diversitatea este o realitate inerentă a societății noastre, incluziunea este o alegere conștientă și asumată. Ne dedicăm creării de medii în care nimeni nu este discriminat și lăsat deoparte, indiferent de vârstă, orientare sexuală, identitate de gen, sex, dizabilitate, etnie, rasă, naționalitate, limbă, convingeri, religie, categorie socială, apartenență la orice categorie defavorizată – diferențe care ne fac unici. Împreună, putem vedea dincolo de aparențe și putem valorifica potențialul fiecăruia și al tuturor, construind comunități mai deschise și unite.

Ce este incluziunea?

Incluziunea reprezintă procesul activ prin care ne asigurăm că toți oamenii sunt complet integrați și beneficiază de aceleași oportunități și respect – în comunități, organizații și în societate deopotrivă. Dacă diversitatea este varietatea de diferențe între oameni, incluziunea este valorificarea acestei diversități. Prin incluziune, transformăm diversitatea dintr-o simplă statistică într-o forță activă ce îmbogățește medii organizaționale, educative și sociale, pentru binele tuturor. Astfel, incluziunea amplifică diversitatea, creând un mediu în care fiecare om nu doar că este prezent și acceptat, ci este și valorizat, ascultat și activ implicat. Astfel, susținem nu numai echitatea și respectul, ci și inovația și creativitatea.

Ce înseamnă incluziune pe BUNE?

Incluziunea pe BUNE se realizează printr-un efort coordonat și intenționat de a integra principiile diversității și echității în toate aspectele vieții din comunități și organizații. Acest proces începe cu angajamentul liderilor din comunități și organizații de a adopta și promova politici care sprijină diversitatea și incluziunea prin implementarea de programe de formare și sensibilizare care să-i educe pe membrii comunității cu privire la importanța și beneficiile unei societăți incluzive, astfel încât toți oamenii – indiferent dacă sunt lideri, influenceri sau oameni de rând – să se implice în egală măsură în promovarea și susținerea unei societăți incluzive.

Este important să creăm sisteme de suport și să asigurăm accesul egal la resurse pentru toți membrii comunității. Împreună, putem construi o lume în care fiecare om să aibă o bună calitate a vieții, să poată contribui și crește, pentru binele tuturor. Dacă ascultăm și punem în valoare toate vocile, vom lua decizii care vor reflecta mai multe perspective și nevoi comunitare diverse. Creând medii deschise la dialog și schimb constant de idei, asigurăm incluziunea, diversitatea devine realitate, iar comunitatea devine mai unită și echitabilă.

Împreună, pentru o societate deschisă, unită și incluzivă PE BUNE

La Incluziune pe BUNE, ne unim forțele cu profesioniști, organizații și comunități pentru a oferi soluții practice și clare, modelând astfel normele sociale pentru a construi o societate cu adevărat incluzivă. Suntem partenerul de încredere al organizațiilor care doresc să dezvolte strategii și proiecte de impact, cu integritate, în mod coerent și sustenabil. Ne dedicăm să amplificăm vocile comunităților care se confruntă cu discriminare, să oferim suport și să contribuim activ la producerea unei schimbări pozitive.

Împreună, putem transforma idealurile de incluziune în realități concrete și durabile.