• Incluziune pe BUNE
  • contact@incluziunepebune.ro
blog
despre bariere

despre bariere

Cât de ușor reușim SĂ VEDEM DINCOLO de APARENŢE?

Vrem să vedem dincolo de aparențe?

Creierul nostru are tendința de a structura în categorii, de a pune etichete. Despre ce e vorba?

STEREOTIP [ – ] = O credință sau presupunere (gânduri) despre o persoană bazată exclusiv pe apartenența sa la un grup, fără a tine cont de caracteristicile individuale. (+/-)
Stereotipurile reprezintă idei fixe, deformate, gânduri superficiale, mituri camuflate sau păreri comune, în general greșite, pe care oamenii le au în legătură cu diverse persoane, situații, lucruri, fenomene, prin care creierul nostru încearcă să simplifice realitatea complexă, astfel încât mintea și corpul să dezvolte răspunsuri automate la stimuli similari; ele fac parte din moștenirea noastră culturală și se transmit în timp la fel ca și normele sociale, obiceiurile, tradițiile. Suntem contaminați încă din copilărie cu anumite idei, mesaje, informații care ne conturează stereotipurile și în baza cărora ne activăm prejudecățile.

PREJUDECATĂ [ – ] = este o prejudecare sau o opinie formată apriori, înainte de a cunoaște cu adevărat faptele sau datele relevante în cazul pus în discuție (Prejudecățile pot avea legătură cu anumite grupuri de oameni).

Prejudecățile se referă mai degrabă la o anumită opinie preconcepută, raționament eronat, reacție emoțională, poziție, atitudine sau tendință globală, pro sau contra, favorabilă sau defavorabilă, față de una sau mai multe persoane, în baza apartenenței lor un anumit grup sau la o anumită etnie, cultură, religie, clasă socială sau influențate de alte caracteristici personale. Atât stereotipurile cât și prejudecățile pot fi înțelese ca niște filtre de protecție dezvoltate de om împotriva afluxului de informații pe baza cărora judecăm evenimente, situații, oameni, fără o cunoaștere directă, personală sau doar după o cunoaștere superficială; ele ne limitează înțelegerea corectă și obiectivă a unei realități și construiesc bariere, adesea foarte rigide la influențe raționale și în comunicarea sau interacțiunea cu cei din jurul nostru.

La nivel personal, prejudecata poate fi adesea legată de auto-justificare (creând un sentiment de apartenență la „noi” și de superioritate față de alt grup, perceput ca „ei”) sau de căutarea unui țap ispășitor (de exemplu, învinuirea minorităților atunci când au loc crize economice).

BIAS [ – ] = Tipar mental (unconscious BIAS) = asociere rapidă = o exagerare în favoarea sau împotriva unui lucru, noțiuni, persoane sau grup, într-un mod considerat injust, sau o eroare de logică.

DISCRIMINARE [ – ] = este un comportament/ o actiune care provine din stereotipurile, prejudecățile și părtinirile noastre și poate fi inconștient. Înseamnă că nu doar gândim și simțim că cineva sau ceva este „greșit”, dar acționăm pe baza acestor gânduri și sentimente cu certitudinea că sunt corecte.

Dar de multe ori, ne înșelăm: aceste gânduri și sentimente pot proveni din disconfortul nostru natural atunci când ne confruntăm cu ceva NOU sau DIFERIT.

PRIVILEGIU [ + ] = în sensul de avantaj, sau beneficiu obținut fără efort, exclusiv contextual.

Momentul adevărului: De ce ne grăbim să catalogăm acțiunile și comportamentul celor din jur ca fiind bune sau rele şi niciodată nu admitem că deciziile umane sunt relative şi țin de mulți factori? Oare prima impresie despre ceva sau cineva nu este influențată adesea de prejudecățile noastre? Ce simți atunci când cei din jur te analizează pe baza unor stereotipuri și prejudecăți? Ce-ar putea să te determine să lupți cu propriile stereotipuri și prejudecăți?

Construirea propriei personalități ar trebui să reprezinte un proces prin care să ne afirmăm propria voce şi să evităm șabloanele care ne îngustează perspectivele. Din punctul meu de vedere cred că este mai puțin important să arătăm celorlalți cât de lipsiți de prejudecăți suntem; mai important ar fi să arătăm cât de mult luptăm împotriva propriilor prejudecăți și cât de mult reușim să învingem în această luptă. Nu-l poți înțelege și respecta pe cel de lângă tine până când nu accepți să lupți cu propriile limitări. Omul influențat de prejudecăți nu se va putea bucura profund de propria sa libertate și cu greu va găsi calea spre adevăr.